Έχω Διατροφική Διαταραχή; Σημάδια και συμπτώματα.

ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ: ένα άτομο που πάσχει από Διαταραχή Πρόσληψης Τροφής δεν είναι απαραίτητο ότι η εμφάνισή του θα είναι αισθητά λιποβαρής ή ακόμη στο «μέσο» φυσιολογικό βάρος. Άνδρες και γυναίκες με Διατροφικές Διαταραχές μπορεί να εμφανίζουν οποιοδήποτε από τα παρακάτω σημάδια και συμπτώματα και να ΜΗΝ είναι χαμηλού βάρους. Μπορεί να είναι στο «μέσο» φυσιολογικό ή ακόμη και υπέρβαροι. Αυτό ΔΕΝ σημαίνει ότι υποφέρουν λιγότερο ή διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο! Χρειάζονται άμεση βοήθεια. Ακόμη και αν ο πάσχων το αρνείται, μπορούν τα άτομα του στενού του περιβάλλοντος να αναζητήσουν βοήθεια. Οι Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής αποτελούν σοβαρή ασθένεια με επικίνδυνες σωματικές και ψυχικές συνέπειες.
Αγόρια, κορίτσια, άνδρες και γυναίκες από οποιαδήποτε εθνικότητα και κουλτούρα υποφέρουν από κάποια διατροφική διαταραχή. Μια διατροφική διαταραχή είναι ένα σημάδι ότι θα πρέπει το άτομο να αναζητήσει βοήθεια για να αντιμετωπίσει τη ζωή του και να διαχειριστεί προσωπικά θέματα και προβλήματα.
Σε καταστάσεις τόσο περίπλοκες όπως οι διαταραχές πρόσληψης τροφής, σημαίνει ότι υπάρχουν αποκλίσεις στα τυπικά σημάδια και συμπτώματα και ότι δεν ισχύουν όλα για όλους τους πάσχοντες. Κάποιοι αισθάνονται ότι έχουν ένα «μείγμα» από ανορεξία ή βουλιμία ή αδηφαγική διαταραχή και ότι κατά περιόδους εναλλάσσονται μεταξύ τους. Άλλα άτομα αισθάνονται ότι καταβάλλονται από μία «παρόρμηση» να βλάψουν τον εαυτό τους ή να κάνουν κατάχρηση αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών.
Οι Διατροφικές Διαταραχές δεν περιλαμβάνουν τροφικές αλλεργίες, επιλεκτικότητα σε τροφές ή διαταραχές του πεπτικού συστήματος.Τι κάνω εάν έχω αυτά τα συμπτώματα;
Εάν ένα άτομο έχει αυτά τα συμπτώματα είναι σημαντικό να σκεφτεί την προοπτική να μιλήσει σε κάποιον και να αναζητήσει βοήθεια. Εάν έχετε παρατηρήσει ότι κάποιο άτομο δικό σας -στενός φίλος, συγγενής, συγκάτοικος- έχει τα παραπάνω συμπτώματα μπορείτε να μιλήσετε σε κάποιον ή να αναζητήσετε οι ίδιοι βοήθεια για τον τρόπο που θα διαχειριστείτε τη συγκεκριμένη κατάσταση. Μπορείτε να αναζητήσετε περισσότερες πληροφορίες εδώ και στο blog του site www.werelate.gr. Καλό θα ήταν να αναζητήσετε τη βοήθεια εξειδικευμένου ειδικού (ψυχολόγου, διατροφολόγου) στις Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο τηλέφωνό μας 2114086706 ή να μας στείλετε email στη διεύθυνση info@werelate.gr.
 
Μαρία Σαμιώτη
Ψυχοθεραπεύτρια-Οικογενειακή Θεραπεύτρια
Εξειδίκευση στις Διατροφικές Διαταραχές & Παχυσαρκία 
msamioti@werelate.gr